Peki Google hep bir adım öndeyse?

11 Kasım 2011 2 Yazar: Onur

Bu makalede, aramalarda üst sıralara çıkmak için yaptığımız pek çok aldatmacadan Google’ın nasıl haberi olduğunu anlatacağım. Öncelikle üst sıralarda çıkmak için Google’ın onaylamadığı hangi işlemleri yapıyoruz bunlara bakalım, yaptıklarımızı bilelim ki; Google’ın bunları nasıl anladığına dair fikirler üretebilelim. Kısa bir liste verecek olursam:

  • Link satın alma
  • Bloglara yorum olarak link ekleme (SPAM!)
  • Hit değişim programları (hital.com

    https://www.puttygen.net/

    , hitcanavari.com, hitcini.net tarzı siteler ve programlar)

  • Kimi zaman Black Hat SEO sitelerinde yeni çıkan taktikler 🙂
  • Paravan siteler
  • vs vs vs…

Bildiğiniz gibi Google Türkiye’de en çok kullanılan arama motoru ama sadece arama motoru değil, onlarca servisi sunan bir firma ve bu servisler de sıradan internet kullanıcıları ve webmasterlar arasında oldukça popüler. Örneğin Google Analytics ve Adsense sitelerin çoğunda kullanılıyor, SEO ile uğraşan kişiler olarak içimizde Google Site Yöneticisi Aracını kullanmayan yoktur. Olay sadece sitelerimizden ibaret değil kişisel olarak bilgisayarımızda da Google ürünlerini kullanıyoruz örneğin Google Toolbar, Gmail, sansürler ayıbının olduğu bir ülkede yaşadığımızı hatırlarsak Google Public DNS servislerinden en az birisini kullanıyorsunuzdur. Fakat bir çoğumuz Google’ın bu servisler sayesinde internette attığımız her adımı takip edebileceğinin farkında değil! Örneklere geçerek daha kolay anlamanızı sağlayacağım.

Link satın alma

Link satın almak istediğimizde ilk yapacağımız iş hangi tür sitelerden link alacağımıza ve bu iş için ayırdığımız bütçenin ne kadar olduğuna karar vermek olur. Daha sonra r10.net, zone.org, forum.iyinet.com ve webmastersitesi.com gibi webmasterların çok olduğu aktif olarak ticaret yapabileceğimiz sitelerin link alış-satış bölümlerini inceleriz ve uygun olanları bulduktan sonra alış işlemini gerçekleştiririz.

Peki Google bunu nasıl anlayacak? İlk işlemi anlayamaz çünkü kahin değil olay tamamen beynimizde bitiyor :). Bir sonraki adım olan piyasa araştırması için webmaster forumlarını gezmeye başladığımız anda tehlike çanları çalmaya başlıyor. Çünkü, artık sanal alemdesiniz ve Google bu piyasanın büyük bir bölümünü elinde tutuyor!  Kendinizi Matt Cuts amcanın yerine koyun, ben olsam webmaster sitelerinin link alışı-satışı yapılan kısımlarına giren kullanıcıları fişlerim.

Diyeceksiniz ki herşey iyi hoşta peki bu kullanıcıları nasıl bulupda fişleyeceksin hemen söyleyeyim Türkiye de webmasterların ticaret yapabileceği site sayısı bir elin parmağını geçmeyecek kadar az ve bu sitelerde mutlaka benim servislerimden birisini kullanıyor, site kullanmıyorsa bile (ki hiç sanmıyorum) link almak isteyen webmaster kesinlikle kullanıyordur.

Servislerimden gelen verileri filtreleyerek bu kullanıcıların link alış-satış bölümlerini ziyaret aralıklarına, kalma sürelerine, ziyaret derinliklerine, farklı sitelerin de link-alış satış bölümlerini ziyaretine göre fişlenme seviyesini yükseltirim. Link aldığından emin olduğum webmaster için de keseceğim cezayı bilirim 🙂 ama öyle anında ceza vermem ki algoritmamı çözemesinler!

Bloglara yorum olarak link ekleme (Spam)

Öncelikle manuel olarak link ekleme işlemi çok zahmetli olduğu için XRumer ve Scrapebox gibi programları kullandığınızı varsayıyorum. Dürüst olmak gerekirse bu programlar hakkında yeteri kadar bilgi sahibi değilim bu yüzden sadece yürüttüğüm iki mantığı size açıklamayacağım. Kesinlikle bu programların proxy özelliğini kullanın hatta bir proxy ile yetinmeyip birden fazla proxy kullanın, eğer bunu yapmazsanız aramalar Google’da tek IP adresi ile yapılacağından bulunmanız çocuk oyuncağı olacak çünkü hiç bir insan o kadar hızlı surf yapamaz. Zaten bir kaç site ekledikten sonra Google sizin bot olduğunuzu düşünecek ve arama yapmak için captcha girmenizi isteyecek :). İkinci kural ise bloglara yorum attıktan sonra backlinklerinizin Google tarafından hızlı bir şekilde fark edilmesini sağlamak için ping servislerini kullanmaktan vazgeçin, ne kadar geç fark ederse sizin için o kadar iyi. Düşünsenize yeni açılmış bir siteniz var ve bu sitede 1 haftadır tık olmayıp 10 dk içinde 1000 adet backlinke sahip oluyor :), Google’ı bırakın siz olsanız ne düşünürsünüz?

Hit değişim programları (hital.com tarzı siteler ve programlar)

Hit değişim programları, programa katılan üyelerin çapraz olarak birbirlerinin sitelerini ziyaret etmesini sağlayarak Alexa sırasını düşürmeyi ve bu ziyaret işlemini sitenin yükselmeye çalıştığı kelimenin SERP sayfasından yaparak ilgili kelimede de sitenin yükselmesini sağlıyor. Fazla uzatmaya gerek yok temel mantığı zaten diğer paragraflarda anlattım, atıyorum “g19 klavye” diye aratan kullanıcıların %90’ının diğer sitelerle hiç ilgilenmeden direk 2. sayfanın 8. sırasındaki bir siteye girmesi ne kadar normal?

Hadi onu geçtim yine atıyorum normalde bu kelime saatte ortalama 20-30 kere aratılırken birden 90 kere aratılması sonra webmaster ilgili hit değişim programına ertesi gün girip tekrar kredi kazanana kadar ilgili kelimenin tekrar 20-30 kere aratılması ve hiç kimsenin ikinci sayfadaki bu siteye girmemesi sonra aynı olayların tekrar tekrar yaşanması ne kadar ilginç 🙂

Black Hat SEO sitelerinde yeni çıkan taktikler

Google, Black Hat SEO sitelerine giren kullanıcıları link satın alma başlığında bahsettiğim gibi ziyaret derinlikleri vs. ye bakarak fişleyebilir. Fakat Black Hat SEO sitelerini bulmak, link değişim sitelerini bulmaktan daha zor. Çünkü link değişimi için kullanıcıların girebileceği site sayısı bir elin parmak sayısını geçmeyecek iken BHS siteleri daha çok underground tarzında olduğu için çok site, az üye prensibi geçerlidir.

Hal böyle olunca Google, Black Hat siteleri nasıl bulacakta giren kullanıcıları fişleyecek? SEnukeX, Scrapebox, XRumer, The Best Spinner vb. başlıklı sayfaların sayısı atıyorum 50’den fazlaysa o sitenin Black Hat sitesi olduğunu düşünebilir. Neden 50 gibi bir limit diye soracak olursanız r10 gibi Black Hat içerik yayınlamak yerine sadece white hat webmasterların rakiplerinin nasıl programlar kullandığından haberdar olmasını sağlayan siteleride fişlememek için.

İçeriği halka kapalı olan Black Hat SEO sitelerinde ise sadece aşmış olarak nitelendirilen black hat webmasterlar giriyor demektir ve Google için bu kişiler daha tehlikelidir. Bu aşmış kişiler piyasadaki hemen her yöntemi bildikleri gibi yeni çıkan yöntemleri de kaçırmamak için halka açık forumları düzenli olarak takip ederler. BİP! işte burada tehlike çanları tekrar çalmaya başlıyor, Google diyecek ki bu halka kapalı siteye özel kişiler giriyor. Servislerinden gelen verileri kullanarak bu siteye giren kişilerin ortak özelliğine baktığında aaa  hepsi halka açık black hat SEO sitelerini gezmiş ne büyük tesadüf diyecek ve bu aşmış kişileri daha dikkatli takip edecek.

Paravan Siteler

Bulması en basit yöntem, çoğumuz paravan siteleri blogspot, wordpress, blogcu gibi sağlayıcılardan açarız. Fakat bu paravan siteleri açarken veya admin paneline girerken Google’ın o sitenin admin paneline girdiğimizi anlayabileceğini hesaba katmadığımız için ip değiştirme, cookie silme gibi en temel gizlilik prensiplerini bile uygulamayız.

Kişisel gizliliğimizi en iyi şekilde sağlasak da iş burada bitmiyor. Yaptığımız paravan siteye şöyle bir bakacak olursak, çoğumuz her yazıda ana siteyi linkliyoruz. Yakalanmamak için kimi yazılarda ana siteye link vermek yerine sitenin konusuyla ilgili otorite sayılan çeşitli yabancı sitelere link vermemiz mantıklı olur. Örneğin Assassin’s Creed Revelations oyunuyla ilgili bir yazı yazdıysak oyunun resmi sitesine veya oyunla ilgili uzun bir yazı yazmış olan gamespot, ign gibi alanında otorite çeşitli sitelere link vermemiz yerinde olur.